2005-09-30

De nominerade är...

Följande tre mediepersoner är finalister till Stora Journalist-Prisse 2005:

Kandidat 1.
Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta drev en ilsken opposition mot Karl XIV Johan. Men kungen använde den så kallade indragningsmakten och stängde tidningen gång på gång. Aftonbladet återuppstod 26 gånger ur askan. Lars Johan Hiertas kamp ledde till att indragningsmakten försvann – en stor seger för pressfriheten och demokratin.
Dagens Aftonbladet hedrar Lars Johan Hiertas minne på ett sätt som han aldrig kunnat drömma om. De har en särskild hovreporter som eldar på mytbildningen kring kungafamiljen.
För sin enastående förmåga att kombinera det fria ordet med den fria fantasin är denne hovreporter nominerad till 2005 års Stora Journalist-Prisse. Han heter DANIEL NYHLÉN.

Kandidat 2.
Hundratusentals kvinnor utbrister hans namn varje dag och hoppas att deras rop ska ge dem ett bättre liv. Men oftast vinner de bara de en brödrost. Han, vars namn de ropar, har en tidning som är uppumpad till bristningsgränsen av falska citat, retuscherade kroppar och för hårt rostade ”brön”. Det tar trettio sekunder att läsa den och ett helt liv för att förstå varför man köpte den.

Denne nominerade till Stora Journalist-Prisse 2005 har inte bara gett innehållslösheten ett gapflabbande ansikte. Han har även gett en ny och naken innebörd till uttrycket ”less is Moore”. Den jag talar om är förstås tidningen Moores chefredaktör och hans vinstmaximerande namn är BINGO RIMÈR!

Kandidat 3.
Åklagaren påstår att han tidigare i år låtsades vara polis vid tre olika tillfällen. Vad gör man inte för att få fram en bra SIBA-direktörstory?
Han har tillsammans med sina chefer och kollegor utvecklat branschen genom att publicera namn och bilder på mordoffer och deras anhöriga. Han är dessutom en av Sveriges främsta experter på att återge citat så att det framstår som om han själv genomfört intervjun, när det i själva verket är en avskrift av någon annans jobb.
Mannen det handlar om är Expressens egen lilla polis, polis, potatisgris. Han är nominerad till Stora Journalist-Prisse 2005 och hans namn är NICLAS RISLUND!