2006-11-09

SJP 2006 - De nominerade är...

Stora journalistpriset är stort. Men Stora Journalist-Prisse är större. Det alternativa mediepriset Stora Journalist-Prisse 2006 går till en person eller redaktion som med fantasi och skrupelfrihet tagit journalistiken till nya svindlande nivåer. Vinnaren utses den 30 november. Här år årets kandidater!

----------

Kandidat 1. Den ironiska generationen är död. Den här kandidaten blev levande begravd i ett par vintagebrallor från sin huvudsponsor.

Svenska Dagbladets Andres Lokko är nominerad till Stora Journalist-Prisse 2006 för sitt outtröttliga redaktionella engagemang för ett jeansmärke som sedan åratal varit produktplacerat på honom själv.
Läs mer i Sydsvenskan…

----------

Kandidat 2. Det finns många dygder inom prisse-journalistiken. Att skriva i god tid är silver. Att skriva i förväg är guld.

Aftonbladets förre tv-krönikör Kerstin Hallert är nominerad till Stora Journalist-Prisse 2006 för att hon rasade mot ”fesljumma frågor” i partiledarintervjuerna – innan de sänts.
Läs mer i Resumé…

----------

Kandidat 3. Journalister kan inte köpas för pengar. Men det kan nyheter. Den här kandidaten är i sanningens namn en ”kommersiell tv-kanal”.

TV4:s grävsatsning Drevet är nominerad till Stora Journalist-Prisse 2006 för sitt köp av en fejkad webbsexshow av nittonåriga Sara för att visa hur svenska tonårstjejer drygar ut sin veckopeng.
Läs mer i DN…

-----------

Kandidat 4. Fotboll är religion. Klart man måste slakta lite heliga kor då och då.

Expressens förre fotbollsreporter Olof Lundh är nominerad till Stora Journalist-Prisse 2006 för sitt svarta extraknäck som översättare åt en fotbollsagent vars fotbollsspelare och bransch Lundh var satt att bevaka.
Läs mer i journalisten…

-----------

Kandidat 5. Varje morgon har du ett val. Ska du bidra till en bättre eller sämre värld? För denne kandidat är valet alltid lika självklart.

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin är nominerad till Stora Journalist-Prisse 2006, för att han så ivrigt publicerade namn och bild på den våldtagna och knivskurna flickan vars bästis just blivit brutalt knivmördad av sin styvpappa.
Läs mer i Metro…

-----------

Kandidat 6. Att utge sig för att vara någon eller något man inte är, det är fundamentet i varje prisse-journalists yrkesheder.

Metrojournalisten David Baas är nominerad till Stora Journalist-Prisse 2006 för att han gick med i samtliga politiska ungdomsförbund för att kunna avslöja ”hemliga” brev som skickades ut till samtliga medlemmar.
Läs mer i Resumé…

-----------

Kandidat 7. Den som sprider andras lögner ljuger inte. En dyngspridare får bara lögnerna att växa lite bättre.

Aftonbladets rubrikmakare är nominerade till Stora Journalist-Prisse 2006, för prisselöpen "Keith Richards kan aldrig mer stå på en scen" och ”Sanningen bakom Zidanes attack”.
Läs mer i Svenskan…

----------

Kandidat 8 och 9. Dessa kandidater gav oss en omvälvande och otäck insikt. Vem hade nånsin kunnat tro att modetidningar är beroende av modeföretag?

Veckorevyns chefredaktör Ebba von Sydow och Kings dito Per Nilsson är nominerade till Stora Journalist-Prisse 2006 för att de lånade ut sina snygga affischansikten till reklamkampanjen för ett av de stora modeföretag de är satta att bevaka. Läs mer i Journalisten…

---------

Kandidat 10. Vad är en nyhet? Den här kandidaten anser att allt som är naket funkar bra.

Aftonbladets nätredaktion är nominerad till Stora Journalist-Prisse 2006 för att den gladeligen tog in både nyhet och bild från ett helt och hållet påhittat nakenhopp med Stockholms fallskärmsklubb.
Läs mer i Resumé…

Det var det hela. Vi ses den 30 november!

----------
SJP 2005
Förra året vann Daniel Nyhlén, tack vare den egenhändigt iscensatta
storyn i Aftonbladet om en naken man som antastade kungafamiljen på Solliden med ”något stort i handen”. Strax därpå avslöjade Ölandsbladet att det handlade om Nyhléns egen fotograf och att det stora i handen var hans teleobjektiv. Utan tvekan ett makalöst landmärke inom svensk journalistik. Daniel vann den fina pokalen i kamp mot Moores retusch-specialist Bingo Rimér och Expressens polisreporter Niclas Rislund.

----------
- Om Stora journalistpriset är en kraftig ryggdunk som tack för gott arbete så är Stora Journalist-Prisse en lätt örfil till någon som klampat i klaveret, säger SJP-juryns ordförande Peter Stjernström i ett uttalande.