2005-10-27

Fri-hets-demonstration med pastor Åke Green

Den närmaste framtiden ser ut att bli pastoral. Minns ni frikyrkopastorn Åke Green? Han som snickrade ihop en våldsam hatkampanj i sin predikan mot homosexuella? Till sin hjälp använde han en häxbrygd av flera tusen år gamla bibelcitat. Killen dömdes för hets mot folkgrupp i tingsrätten men friades senare i hovrätten. ”Yttrandefrihet” var mantrat i hovrätten. Pressombudsmannen Olle Stenholm höll med.

Den nionde november ska härvan vidare upp i Högsta domstolen. Den här gången handlar det inte bara om religions- och yttrandefrihet utan även om ”meddelarfrihet”, det vill säga huruvida pastorn har fungerat som uppgiftslämnare till media. I så fall ska han skyddas enligt grundlag.

Riksåklagaren tycker det var klart hetsigt av Åke att spamma runt predikan till en massa redaktioner. Försvarsadvokaten menar å sin sida att Åkes idoga pressarbete automatiskt medför meddelarfrihet. Att pastorn skulle vara en viktig informationskälla som samhället till varje pris måste skydda.

Resultatet blir avgörande för hur kul framtiden blir. Om Åke Green går fri är det fritt fram att hetsa mot folkgrupper så länge det finns en journalist i landet som är beredd att öppna sin mejlbox.

Och det gör det! Prisse kommer att följa det hela med stort intresse och vidöppen mejlbox. Och du! Missa inte Åkes fri-hets-demonstration den 9 november. RKTL anordnar med internuppdrag från Johannes 3:16. En skara likasinnade frihetstänkare ska marschera från HD till Sergels torg. Pastor Åke kommer att framträda och hetsa folkgrupper med sin blotta närvaro.

Räkna med motreaktioner och hets mot pastor. Ord står mot ord. Vems blir friast?