2005-05-31

Guldspaden till lögnhalsar?

Den utmärkta tidningen Värmlands Folkblad skrev för något år sedan en artikelserie om ”bluffläkaren i Torsby”. Den norske läkarstudenten Espen P. beskrevs som en galen bluffmakare som skrev ut knark åt sig själv och som amputerade kroppsdelar till höger och vänster. Mycket roligt och stort underhållningsvärde. Överdrifter? Javisst! Men vad gör det om hundra år?

Inget kalas utan kras. Den långtråkige och sanningstörstande pressombudsmannen Olle Stenholm kritiserade så småningom Värmlands Folkblads och kallade deras bevakning okritisk, odistanserad och manisk. Den trogne följeslagaren Pressens Opinionsnämnd fullbordade övergreppet och klandrade Folkbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed. Don Quijote och Sancho Panza i ännu ett viktigt slag mot livsfarliga väderkvarnar...

Men upprättelsen kom! Föreningen Grävande journalister nominerade alldeles nyss artikelserien till den fina utmärkelsen Guldspaden. Tur att det finns journalister som har både hjärta och hjärna på det rätta stället!

Stort grattis, Värmlands Folkblad. Fortsätt den fina kampen mot tristessen. Det finns guld även i de ruttnaste jordhålor. Gräv där ni ligger!