2005-09-07

Triss i lögnjournalistik

Gösta Westling på ÖA arbetar uteslutande med sanningen. Hur kul är det i längden? Idag uppmärksammar Stora Journalist-Prisse hans motpoler, några av journalisthistoriens största lögnhalsar.

Jack Kelley, flerfaldigt nominerad till Pulitzerpriset
2004 tog det stopp. Ett otäckt reportage om kubanska båtflyktingar visade sig vara påhittat. En genomgång av hans tidigare artiklar avslöjade mängder av stora och små lögner. Han hade ljugit i över tio års tid. En annan höjpunkt var en falsk ögonvittnesskildring av en självmordsbombares sista stund. Skickligt!


Janet Cooke, vinnare av Pulitzerpriset 1981
Hon fick jobbet på Washington Post med hjälp av förfalskade meriter. Blev av med Pulitzerpriset när det visade sig att heroinisten Jimmy i hennes skrämmande reportage inte fanns överhuvudtaget. Filmrättigheterna till lögnhärvan är dock sålda för en förmögenhet till Columbia Tri-Star Pictures. Bravo!


Daniel Nyhlén
på Aftonbladet
Sommaren 2005 avslöjade Aftonbladets hovreporter Daniel Nyhlén att en naken man med ”något stort i handen” försökte ta sig in på Solliden för att antasta kungafamiljen. Ölandsbladet avslöjade strax därpå att den nakne mannen var Aftonbladets egen fotograf som hade ett stort teleobjektiv i handen. Snygg regi, Daniel. Heja!